In deze top 10 neem ik je mee langs adembenemende landschappen, magische lichtmomenten en onverwachte ontmoetingen die 2024 voor mij zo speciaal hebben gemaakt. Van mistige ochtenden in de polder tot kleurrijke zonsondergangen langs de tulpenvelden, van het eerste voorjaarsgroen tot de laatste herfstkleuren. Elk moment vertelt zijn eigen verhaal en laat zien waarom fotografie voor mij meer is dan alleen het maken van een mooie foto. Het gaat om het vastleggen van een gevoel, een sfeer, een moment dat nooit meer precies zo terugkomt.
Waarom ik een top 10 maak over de foto’s van 2024?
Door een top 10 samen te stellen van de mooiste fotomomenten, kan ik niet alleen terugblikken op de bijzondere plekken die ik heb mogen vastleggen, maar ook de verhalen en emoties die daarbij horen delen. Het helpt me te reflecteren op mijn groei als fotograaf en de unieke ervaringen die ik heb opgedaan. Deze momenten hebben mij geleerd om geduldig te zijn, het juiste moment af te wachten en soms ook gewoon te genieten van wat er voor mijn lens verschijnt. Bovendien hoop ik hiermee anderen te inspireren om ook op pad te gaan en de schoonheid van de natuur te ontdekken.
Ik houd het beknopt en boeiend, zodat het prettig leesbaar blijft, maar neem wel de tijd om je mee te nemen in de bijzondere verhalen achter elke foto.
10. Het Loo bos
Instellingen: | 125 sec. | F/8.0 | ISO 500 | Focus + HDR Stacked
Voor deze foto bezocht ik het prachtige bos bij Paleis Het Loo om de schitterende rododendrons vast te leggen. Omdat ik in Apeldoorn woon, is het slechts tien minuten rijden. Ik wandel hier regelmatig, ook zonder camera, en wist daardoor dat deze plek bijzonder mooi kan zijn met het juiste licht. Hoewel het maken van deze foto een uitdaging bleek, leidde dit tot een waardevolle ontdekking: Focus stacking.
Bij deze techniek maak je meerdere foto’s van hetzelfde onderwerp, telkens met een ander scherpstelpunt.Door deze foto’s later samen te voegen, creëer je één foto die overal haarscherp is. Het combineren van focus stacking met HDR-fotografie voor de juiste belichting was een flinke uitdaging, maar het resultaat was het absoluut waard. Deze nieuwe techniek ga ik zeker vaker toepassen! Het laat zien dat wanneer een foto niet helemaal volgens plan verloopt, een andere aanpak soms tot een interessanter resultaat kan leiden.
Het werd een mooie ochtendwandeling met een prachtig resultaat, waar ik nog vaak aan terugdenk. Het is altijd grappig als bekenden zeggen: “Oh, die is wel tof – dat was zeker makkelijk met zo’n mooi weer!” Haha, je moest is weten.
9. Paarse gloed over de Veluwezoom-Posbank
Instellingen: | 200 sec. | F/8.0 | ISO 100 | Focus Stacked
Een paar maanden geleden ging ik naar de Posbank om de prachtige paarse heide vast te leggen. Ik vertrok vroeg in de ochtend, hopend op een mooie zonsopkomst. Er waren slechts enkele andere fotografen aanwezig die waarschijnlijk hetzelfde idee hadden als ik. Hierdoor was het heerlijk rustig en kon ik ongestoord fotograferen. Het hele proces, van het vroege opstaan tot aan het maken van de foto’s, is tegelijkertijd ontspannend en spannend.
Het juiste woord is, denk ik, gewoon “enthousiast.” Ah, fijn! Hoewel de paarse heide voor mij niet nieuw was, was de uitgestrektheid van het paarse landschap in dit gebied overweldigend en een geweldig gezicht. Soms heb je van die momenten – althans ik dan – dat je zo van het uitzicht geniet dat je bijna vergeet een foto te maken. Zo’n moment was dit voor mij. Een ochtend zonder stress: lekker een stukje rijden met relaxte muziek, een bak koffie mee voor onderweg, en wanneer je aankomt, rustig een stuk lopen tot je ineens het “plaatje” voor je ziet.
Het voelde als therapie. Echt top, doe maar vaker alsjeblieft! Ook bij deze foto heb ik focus stacking toegepast, omdat ik niet alles in één opname scherp kon vastleggen. Ik koos voor een sluitertijd van 200 seconden, omdat ik bij een kortere sluitertijd beweging zag in de planten op de foto en dat vond ik niet mooi.
8. Workshop Melkwegfotografie
Instellingen: | 15.0 sec. | F/4.0 | ISO 4000
Al van jongs af aan was ik gefascineerd door de Melkweg en de ruimte. Het universum is juist zo boeiend omdat er nog zoveel onbekend is. De eindeloze sterren, nevels en sterrenstelsels blijven tot de verbeelding spreken. Toen ik over een workshop melkwegfotografie hoorde, wist ik direct: hier moet ik aan meedoen. De mogelijkheid om deze buitenaardse schoonheid met mijn camera vast te leggen was een droom die werkelijkheid werd. Het vereist weliswaar specifieke technieken en timing, maar het resultaat mag er zeker zijn.
Ik zag zoveel prachtige beelden van goede fotografen voorbijkomen – dat moest mij toch ook een keer lukken? Maar eerlijk is eerlijk: hoe mooi dit ook kan zijn, ik ben echt een held op sokken als het gaat om ’s nachts fotograferen in mijn eentje. Het idee dat ik niets kan zien, bezorgt me bij wijze van spreken al kortsluiting.
Daarom ben ik op zoek gegaan naar een workshop waar meer mensen met hetzelfde idee samen komen. Dat voelde voor mij een stuk minder eng. Al snel kwam ik uit bij de workshop van Dutch Photo Academy, die werkelijk uitstekend bleek. Deze workshop is vooral waardevol voor beginners in dit genre, omdat je er essentiële informatie leert die onmisbaar is voor je fotografische avonturen. Hiervoor wil ik graag Ellen en Karin van DPA (Dutch Photo Academy) bedanken voor het plezier en vooral de zeer heldere uitleg.
7. Unieke gekleurde huisjes in Reitdiephaven, Groningen
Instellingen: | 1/8 sec. | F/16.0 | ISO 100
De gekleurde huisjes in de Reitdiephaven had ik al zo vaak voorbij zien komen op Instagram en Facebook. Bij elke foto denk ik direct aan Nederland. Ja, ik ben erg trots op ons land, en als iets dat gevoel oproept, moet ik het met eigen ogen zien. Vanuit Apeldoorn is het wel even rijden, maar dat heb ik er graag voor over! Na het parkeren ging ik met Google Maps op pad.
Er was echter één probleem: ik kon het perfecte fotoperspectief niet vinden dat ik in al die foto’s had gezien. Een half uur liep ik rondjes omdat ik de plek gewoon niet zag. De tijd tikte door en de zon zakte steeds verder, maar ik had nog steeds geen foto’s. Je raadt het al: ik begon te stressen.
Ik snapte er niks van, totdat ik een vrouw gehurkt naast een terras zag fotograferen. Toen viel het kwartje – hè hè! Zodra zij weg was, zette ik snel mijn camera op en begon te fotograferen. Gelukkig wist ik precies wat ik wilde: één opname met spiegelglad water en één met het water zoals je het normaal ziet. Moet je nagaan: anderhalf tot twee uur rijden en bijna geen foto’s kunnen maken omdat je er gewoon langs loopt zonder het te zien. Dan voel je je wel even dom, haha!
Ach ja, zo leer je maar weer. Ik heb af en toe wel eens mijn ogen in mijn zakken zitten.
6. Ochtend gloed in Kinderdijk
Instellingen: | 250 sec. | F/11.0 | ISO 100
Elke keer als ik naar Kinderdijk ga, kom ik met topbeelden terug. Dat is ook een van de redenen waarom ik er niet te vaak kom – ik wil graag dat het zo speciaal blijft. Deze ochtend in november was niet anders. Ik was wel redelijk aan de late kant om de roze gloed nog mee te kunnen maken. Daar baalde ik enorm van, want dat was eigenlijk mijn doel. De reden was simpel: ik was te laat vertrokken (niet handig!). Maar goed, het kruit was nog niet verschoten, want er viel nog genoeg te fotograferen, waaronder deze foto.
Het grappige hieraan was dat ik een vrouw tegenkwam die er al twee uur eerder was om specifiek zwanen vast te leggen die langs de molens vliegen. Het was haar nog niet gelukt, en ik vertelde haar dat ze wat langer moest blijven omdat het echt wel kon gebeuren. Helaas liep ze toch door. Nog geen vijf minuten later vlogen er inderdaad zwanen over. Ik riep haar nog, maar ze was waarschijnlijk al te ver weg. Zonde!
Ik had alle instellingen goed voorbereid omdat ik zeker wilde zijn dat ik de zwanen zou kunnen vastleggen. Ik koos voor een sluitertijd van 250 seconden. Een hoger diafragmagetal gebruik ik niet altijd, omdat ik met mijn lens de scherpste resultaten wil bereiken. Soms moet je dan concessies doen. Toch ben ik erg blij met de uitkomst, en daarom past deze foto ook mooi in dit rijtje!
5. Mistige ochtend in Speulderbos
Instellingen: | 0.8 sec. | F/11 | ISO 100
Bosfotografie vind ik een van de lastigste onderwerpen om goed vast te leggen. Het lukt me maar niet om diepte of verschillende lagen in mijn foto’s te krijgen. Zelfs met mist, wat normaal gesproken helpt bij het creëren van diepte, blijft het een uitdaging.
Het Speulderbos is voor mij een van de mooiste bossen van Nederland – het ziet er werkelijk betoverend uit tijdens een wandeling. De bomen groeien er niet kaarsrecht omhoog, maar vormen prachtige kronkelende patronen.
Toen ik er was, hing er een lichte mist in de lucht. Die kans greep ik natuurlijk direct aan. Voor het eerst voelde ik dat ik eindelijk de bosfoto zou kunnen maken waar ik naar op zoek was, en dat lukte precies volgens plan. Deze foto heb ik in mijn selectie opgenomen omdat ik niet alleen trots ben op het resultaat, maar ook omdat het eindelijk gelukt is. Soms moet je gewoon blijven proberen tot het lukt.
4. Ochtend gloed in Kinderdijk
Instellingen: | 80 sec. | F/11.0 | ISO 320
Het fotograferen van tulpenvelden stond hoog op mijn wensenlijst. Omdat je niet meer zomaar tussen de tulpen mag lopen, koos ik voor een Tulpen & BBQ workshop van Dutch Shooters. Deze workshop, geleid door Lewi en Olivier, overtrof mijn verwachtingen.
De resultaten waren verrassend mooi. Met wat nabewerking werd dit een van mijn favoriete foto’s van het jaar. Een geslaagde dag met heerlijk eten en prachtige foto’s – ik kan niet wachten op de volgende editie!
3. Erasmusbrug vanuit de Worldport center
Instellingen: | 25.0 sec. | F/9.0 | ISO 100
Tot mijn verbazing bleek het mogelijk om de Erasmusbrug vanaf een van de hoogste gebouwen van Rotterdam te fotograferen. Deze unieke kans kreeg ik via een workshop van CameraNu onder begeleiding van Ellen van den Doel.
Dit jaar heb ik meer workshops gevolgd dan ooit – vier in totaal, tegenover maar één vorig jaar. Mijn doel was om bijzondere locaties vast te leggen die normaal niet toegankelijk zijn.
Deze workshops gaven me precies die toegang tot zulke unieke plekken. Ondanks mijn hoogtevrees was deze kans te mooi om te laten schieten. Een stad fotograferen tijdens zonsondergang staat hoog op mijn verlanglijst. Het liefst zou ik dit in New York doen, maar Rotterdam – ons eigen New York – is een geweldig alternatief. Het resultaat overtrof al mijn verwachtingen. Eerlijk gezegd vind ik dit de beste foto van 2024, maar omdat de volgende twee zo bijzonder zijn geworden, staat deze op de derde plek.
2. Zeevonk met plotselinge Noorderlicht
Instellingen: | 125 sec. | F/2.0 | ISO 8000
Dit was voor mij een avontuur dat ik nooit meer zal vergeten. De foto zelf is misschien niet eens zo bijzonder gefotografeerd, maar de hele ervaring maakte deze dag onvergetelijk. Zeevonk zorgt ervoor dat de golven en het strand ’s nachts prachtig blauw oplichten. Hoewel ik eigenlijk voor zonsondergangfoto’s kwam, besloot ik te wachten op dit bijzondere verschijnsel.
Na uren geduld, rond kwart voor twaalf, zag ik eindelijk de eerste blauwe lichtstrepen in het zand. Het lange wachten werd dubbel beloond toen ik bij vertrek, rond half twee ’s nachts, ook nog noorderlicht ontdekte – een magische combinatie die ik nooit zal vergeten.
1. Noorderlicht uitbarsting tijdens een workshop
Instellingen: | 10 sec. | F/4.0 | ISO 6400
Deze foto heb ik op dezelfde dag en plek gemaakt als bij foto 8 met de Melkweg. Ik wilde namelijk de Melkweg fotograferen en daar handige tips voor meekrijgen. Hoe later de avond werd, hoe beter de kansen ook werden voor noorderlicht.
Je weet dat er dan een mogelijkheid is dat het zou kunnen verschijnen, maar dat we op deze manier noorderlicht zagen dat zo goed zichtbaar was, was wel echt een cadeautje! Iedereen was razend enthousiast en vond het ook zeker niet erg om langer door te gaan. De andere kant van het verhaal is wel dat ik iets te laat wakker werd voor werk – haha, oeps!
Eervolle vermeldingen
Hoewel ik dit jaar minder tijd aan landschapsfotografie heb besteed, verdienen enkele beelden die de top 10 niet haalden zeker een eervolle vermelding. Ik hoop, terwijl ik dit in 2025 schrijf, dat ik dit jaar meer in het landschap kan zijn om te fotograferen. Zo mocht ik bij Spa een heel andere kant van fotografie verkennen met de Formule 1, wat een leuke uitdaging was. Ook het Speulderbos tijdens de ochtendmist was bijzonder – de verschillende herfstkleuren gaven dit bos een prachtige uitstraling.
Ook mijn experimenten met lange sluitertijden bij de Nederlandse kust leverden enkele interessante beelden op. Hoewel ze de top 10 net niet haalden, waren ze wel belangrijk voor mijn ontwikkeling in het werken met filters en het vastleggen van beweging in het water.
Op naar nog meer fotografische hoogtepunten! Dank jullie wel voor het lezen van deze blog post. Heb je vragen hierover? Stuur gerust een bericht of mail!